Szekszárdi kirándulás

Az ÉFESZI fiataljai és gondozói a KOBEKO szervezésében Szekszárdra kirándulhattak február 05.-én.

A múzeumban olyan érzésem volt, mintha visszakerültünk volna a múltba. Izgalmas volt és elgondolkodtató, amit láttunk. Gyerek és felnőtt csontvázakat, melléjük temetve a kedvenc tárgyaikat. Római korból fennmaradt arany- és ezüstpénzeket, viasz pecsétet, többféle kardot, páncélt, festményeket az arisztokrata családokról és latin nyelvű Bibliát. 

Megnéztünk egy filmet a Petrits családról, akik mézeskalács készítők voltak, ők készítették a kakas nyalókát is és gyertyát is öntöttek. A mézeskalács története után a gyertyaöntésről beszéltek. Az előadó elmondta, hogy ő már egészen más gyertyákat készít, mint hajdan a dédapja.  Mi is készíthettünk gyertyát. Petrits Both Ágota volt, aki mindent megmutatott és elmondott nekünk.

A kézműves boltban mindenféle ajándéktárgyat lehetett vásárolni, pl. mézeskalács szív, ház és bábu. A mézeskalácsokon különböző máz volt, pl. Kalocsai hímzés mintájú, vagy Forma 1-es és még sok más.

A Szent István park hatalmas nagy, sok-sok növénnyel. Itt található a Wosinsky Mór múzeum, amit szintén meglátogattunk.

Szép volt a város főtere és varázslatosak az épületek, ahogy a fehér falakra rásütött nap. Szép volt ez a nap, jól éreztük magunkat.

Oszd meg!